"Jeg kan ikke tåle lugten af kogende dyr"
Mød Sydney Park (박시드니): koreanskunderviser og dyrerettighedsentusiast. Hun elsker dyr meget højt og har været veganer i otte år. Hun er fra Korea og bor i Odder, syd for Aarhus.
Af Theo Pallesen
Vejen til veganisme
Hvorfor stopper man med at spise kød? På grund af klimaet, som Greta Thunberg? På grund af helbredet, som Novak Djokovic? På grund af en drøm, som Yeong-hye fra Han Kangs Vegetaren? Sydney Park stoppede med at spise kød, på grund af sin kærlighed til dyr.
Sydney Park flyttede til Danmark i 1996, og 20 år senere ændrede hun madvaner og livsstil.
Det var en septemberdag 2016. På dette tidspunkt arbejdede Sydney Park som projektleder hos Lego. Efter en stressfuld periode fik hun et blackout. En hændelse der skulle vise sig at forandre hendes liv.
Efter undersøgelser hos lægen, kunne der dog ikke tydes nogen skade. Alligevel har Sydney Park selv en ide om hvad der skete: “Det var min krop der sagde fra overfor animalske produkter”, siger hun. Umiddelbart efter blackout-oplevelsen udviklede Sydney Park et nyt og mere radikalt forhold til dyr og kød: “Jeg kan ikke tåle lugten af kogende dyr”. Dette tegn tog hun til sig og begyndte at læse- og se videoer om veganisme. Efter at have studeret om veganisme fandt Sydney Park ud af at hun skulle hjælpe dyrene, og fire måneder senere sprang hun ud som veganer.
Sydney blev veganer i 2017, men havde faktisk haft planer om det i lang tid før. Det var mest hendes kærlighed til mad, der holdt hende tilbage. Nu konstaterer hun dog at hun ikke savner koreansk mad.
Allieret med dyrene
I dag er Sydney Park frivillig i Dyrenes Alliance. Hun deltager i fredelige demonstrationer. Tidligere var det ofte foran Rema 1000 med skilte hvorpå der stod ’Stop salg af turbokylling’. Disse demonstrationer har vist sig at være succesfulde, da Rema 1000 siden hen har påbegyndt en udfasning af salget af disse produkter. En endelig ophævelse forventes i udgangen af 2025, ifølge Dyrenes Beskyttelse. Nu er Sydney Parks næste mål med Dyrenes Alliance at lægge pres på pelsindustrien, i form af demonstrationer foran pelsbutikken Stampe.
Sydneys kærlighed til dyr er så stor, at hun mærker den på godt og ondt: “Det er smertefuldt for mig, fordi jeg har stor empati for dyr. Jeg kan ikke engang kigge på køddisken i supermarkedet. Det føles som min egen krop.”
Selvom Sydney Park er entusiastisk og aktivistisk i sin dyrekærlighed, er veganisme ikke noget hun vil tvinge andre til: “Jeg vil ikke sige til andre at de ikke må spise kød. Det skal komme indefra af sig selv.” Siger hun og uddyber, “Mit håb er at være et eksempel. Så man kan tænke over hvad veganisme er og sætte spørgsmålstegn ved hvorfor man skal være veganer.”
Veganer i Korea?
Korea er kendt for sine stolte madtraditioner. Retter som bulgogi (불고기), bibimbap (비빔밥) og mandu (만두) er også blevet kendt i den vestlige verden. Som en del af den koreanske kulturbølge er maden blevet et fænomen i sig selv. Den koreanske madkultur blev for alvor verdenskendt da mukbang (먹방) slog igennem på internettet. Fælles for de førnævnte retter er, at de alle indeholder kød.
Vegetarisme og veganisme er mere usædvanligt i Korea end i Dannmark. Statistik fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening viser at 1% af danskere er veganere. I Sydkorea er tallene noget mere ustabile, men en sammenligning af forskellige kilder peger på at andelen af veganere i Sydkorea udgør omkring 0,3%.
Den koreanske madeksport bekymrer Sydney Park: “Jeg er bange for at bulgogi og 삼겹살 (koreansk barbecue) bliver populært i hele verden. Det ville indebære at endnu flere dyr skal slagtes.” Hun mener også at den veganske livsstil er nemmere at leve i Danmark end i Korea, da plantebaseret fødevarer er lettere tilgængelige.
Hundekød i Sydkorea
Sydney Park har, ligesom mange andre koreanere, haft en hund som kæledyr. Hunden er det mest populære kæledyr i Sydkorea, og det kan derfor give panderynker, at Sydkorea er et de få lande, hvor produktion og salg af hundekød stadig er tilladt. Uden for de koreanske storbyer, kan man støde på en lokaldelikatesse med navnene bosintang (보신탕) og yeongyangtang (영양탕), der betyder næringssuppe. Dog ligger det ikke i navnet, at suppens hovedingrediens er hundekød, så det kan være en god ide at være opmærksom på, hvad retterne indeholder, når man spiser ude på landet.
Ikke desto mindre forventes hundekødsindustrien i Sydkorea at være på sit sidste kapitel. Der blev i 2024 vedtaget en ulovliggørelse, der træder i kraft ved starten af 2027. Undersøgelser af HSI/Korea fra 2020 siger at 84% af koreanere aldrig har spist hundekød.
Sydney Park har ikke længere kæledyr: ”Dyr skal ikke ejes. Dyr skal være frie!”